مراقبت و بهداشت

مهم‌ترین نکاتی که باید در مورد آلرژی به نور خورشید بدانید

یکی از دلایل تلخ شدن سفر می‌تواند عود کردن آلرژی به نور خورشید باشد. برای کسانی که پوست‌شان مستعد آلرژی باشد، مشکل حساسیت به نور خورشید می‌تواند با مدت کمی قرار گرفتن زیر نور آفتاب هم ظاهر شود. بروز این عارضه حتما بسیار آزاردهنده است.

آلرژی به آفتاب چگونه بوجود می‌آید؟

در حقیقت، آلرژی ری‌اکشن سیستم ایمنی بدن در مقابل با نور آفتاب است که اکثرا به صورت بثورات پوستی قرمز رنگ و همراه با خارش دیده می‌شود. این مشکل اغلب در پشت دست‌ها، جلوی گردن، سطح بیرونی بازوها و ساق و روی پاها مشاهده می‌شود. البته در موارد بسیار اندک ممکن است واکنش پوست شدید باشد و سبب بروز کهیر یا تاول‌های کوچک در سایر قسمت‌های بدن شو‌د.

رایج‌ترین نوع آلرژی به آفتاب بثورات نوری پلی مورفیک‌ بوده که با عنوان مسمومیت نوری یا آفتاب‌زدگی نیز شناخته می‌شود. ممکن است در موارد خفیف آلرژی بدون درمان رفع شود اما موارد شدید آن توسط داروهایی اعم از کرم‌ها و یا قرص‌های استروئیدی درمان می‌شوند. کسانی که پوست حساسی دارند و دچار نوع حاد آلرژی به نور خورشید می‌شوند، جلوگیزی و محافظت پوست در برابر نور آفتاب، مهم‌ترین و اصلی‌ترین گام در کنترل این عارضه است.

آلرژی به نور خورشید

آلرژی خورشیدی بیشتر کدام قسمت‌های بدن را درگیر می‌کند؟

ممکن اید آلرژی خورشیدی در هر قسمتی از پوست مشاهده شود، اما در اغلب موارد روی نقاطی ‌از بدن مانند دست‌ها، بازوها، پاها و پشت گردن که بیشتر در معرض نور آفتاب قرار می‌گیرند، دیده می‌شود. در موارد حاد این عارضه حتی در بخش‌هایی از بدن که با لباس پوشیده شده است نیز دیده شده است. باید به این نکته توجه داشت که این عارضه در قسمت‌هایی از بدن مانند صورت و پشت دست‌ها که به طور معمول در معرض نور آفتاب قرار دارند، اتفاق نمی‌افتد.

بیشتر بخوانید: علل و علائم لکه‌های سفید پوستی و روش‌های درمان آن

علائم آلرژی به نور خورشید

دانستن علائم مشکلات پوستی, علاوه بر آن که سبب می‌شود بتوان در صورت ایجاد مشکلات جزئی، اقدام لازم را انجام داد، کمک می‌کند علائم بیماری‌ها و مشکلات جدی همچون علائم سرطان پوست را در اسرع وقت تشخیص داد و جهت درمان آن سریعا اقدام نمود. در مورد برخی انواع آلرژی خورشیدی نیز سرعت تشخیص علائم بسیار حائز اهمیت است.
نشانه‌های ظاهری آلرژی به نور خورشید، در شرایط گوناگون متفاوت است و همیشه علائم یکسانی نخواهند داشت. این تفاوت، به علل بروز این بیماری بستگی دارد، اما در‌مجموع علائم و نشانه‌های این بیماری به صورت زیر است:

  1. تاول یا کهیر
  2. خارش یا درد
  3. قرمزی پوست
  4. پوسته پوسته شدن پوست و ایجاد دلَمه یا خون‌ریزی
  5. برآمدگی‌های کوچکی که ممکن است با هم ادغام شوند و توده‌های بزرگی را ایجاد کنند

بیشتر بخوانید:‌ علت قرمزی پوست و روش درمان آن

انواع آلرژی به نور خورشید

آلرژی به نور خورشید دارای انواع متفاوتی بوده که شدت و خطر آن‌ها مختلف است. در ادامه به انواع آن اشاره خواهیم نمود:

  • واکنش آلرژیک به نور

این نوع حساسیت به نور خورشید هنگامی اتفاق می‌افتد که یک ماده شیمیایی که قبلاً با پوست تماس داشته در مواجه با نور خورشید واکنش نشان دهد. از جمله این مواد شیمیایی داروهای مختلف، ضدآفتاب‌ها، مواد آرایشی و عطرها هستند که می‌توانند سبب به وجود آمدن این مشکل شوند. در برخی مواقع علائم این بیماری بعد از دو تا سه روز تازه خود را نشان می‌دهد.

آلرژی به آفتاب یا نور‌ خورشید

  • خارش ناشی نور از خورشید

خارش ناشی نور از خورشید یک عارضه ارثی محسوب می‌شود. نشانه‌های آن قوی‌تر از انواع دیگر است. البته که این مشکل ممکن است بین همه نژادها مشاهده شود اما در بومیان آمریکا و نژاد قفقازی رایج‌تر است. علائم و نشانه‌های این بیماری از دوران کودکی ظاهر می‌شوند.

  • بثورات نوری پلی‌مورفیک

این نوع عارضه، رایج‌ترین شکل آلرژی به آفتاب محسوب می‌شود. این مشکل در زنان بیش از مردان مشاهده می‌شود و به طور معمول بین سنین نوجوانی و دهه بیست‌سالگی رخ می‌دهد. بثورات نوری پلی مورفیک معمولاً به شکل بثورات پوستی است که سبب خارش می‌شود و ممکن است به شکل تاول و یا لکه‌های قرمز رنگ روی پوست نمایان شود. اغلب این مشکل در فصل بهار رخ می‌دهد و علائم آن معمولاً چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب خود را نشان می‌دهند.

  • کهیر خورشیدی

کهیر خورشیدی، از موارد نادر آلرژی خورشیدی بوده که باعث بروز کهیر می‌شود. کهیرها فقط تنها چند دقیقه بعد از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب نمایان می‌شوند. این عارضه اغلب در زنان جوان مشاهده می‌شود. علائم این بیماری هم می‌تواند خفیف باشد و هم شدید و حتی در برخی موارد احتمال دارد منجر به شوک آنافیلاکتیک ‌شود که یک واکنش شدید آلرژیک است که زندگی فرد به خطر می‌اندازد.

سخن پایانی

در این مقاله به مهم‌ترین نکاتی که باید در مورد آلرژی به نور خورشید دانست اشاره نمودیم. نور خورشید در‌کنار همه مزایایی که داراست ممکن است در برخی افراد سبب بروز‌ آلرژی شود که برای فرد بسیار ناخوشایند است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.