همانطور که اسمش گویای همه چیز هست ریزش مو سکه ای به صورت دایرههای سکه شکل و تقریباً با همان اندازه و ابعاد در مو بروز میکند. ریزش مو سکهای ممکن است در ریش و سبیل آقایان، موی سر، ابرو، مژه، گردن و یا هر قسمت دیگری از بدن ظاهر شود. برای خیلی از افراد مهمتر از درمان ریزش مو سکهای، آگاهی از علت بروز آن است. در این نوشته علت و البته درمان ریزش مو سکه ای را بررسی خواهیم کرد.
ریزش مو سکهای چیست و چه علتی دارد؟
ریزش مو سکهای یا آلوپسی آره آتا عارضهای خود ایمنی محسوب میشود که در آن سیستم دفاعی بدن فولیکولها را به اشتباه به عنوان ویروس و باکتری شناسایی کرده و آن را از بین میبرد. در این زمینه باید به این نکات اشاره نمود:
- معمولاً ریزش مو سکهای به طور ناگهانی و در عرض چند روز ظاهر میشود.
- آلوپسی آره آتا یا همان ریزش مو سکهای هنوز هیچ درمان قطعیای برای آن یافت نشده است.
- برخلاف تصور اغلب افراد، بررسیهای علمی اندکی درباره نقش اضطراب در ریزش مو سکهای وجود دارد.
- از هر 5 نفری که دچار ریزش مو سکهای میشوند، 1 نفر از آنها سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را داراست.
- افرادی که به ریزش مو سکهای خفیف مبتلا بوده و تعداد محدودی از لکههای کچلی بر روی سرشان دیده میشود، معمولاً خود به خود و بدون نیاز به درمان به طور کامل بهبود مییابند.
نشانههای ریزش مو سکهای
- وجود حفرههای ریز بر روی ناخنها
- ریزش قابل توجه مو در یک دوره بسیار کوتاه
- نازک شدن موها در نزدیکی پایه آن و نزدیک به پوست سر
- ریزش مو که بیشتر در یک طرف پوست سر است، به جای هر دو طرف
- ریزش مو و رشد مجدد مو به طور همزمان در نقاط مختلف بدن
- تکه های کوچک گرد یا بیضی کچلی بر روی پوست سر، ریش یا سایر نقاط بدن
بیشتر بخوانید: علت درد موهای سر چیست؟
چه افرادی در معرض ابتلا به ریزش موی سکهای هستند؟
ریزش موی سکهای در زنان و مردان به یک میزان ظاهر میشود. همه افراد نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. افرادی که دارای بیماریهای خود ایمنی خاص مانند پسوریازیس، اختلالات تیروئید یا ویتیلیگو یا همان پیسی هستند، درصد بیشتری امکان دارد به آلوپسی آره دچار شوند. همچنین شرایطی مانند واکنشهای آلرژیک مثل تب یونجه نیز میتواند خطر ابتلا به این بیماری را بیشتر کند.
توصیههایی جهت درمان و مراقبت از قسمتهای آسیب دیده
این نوع از اختلال بر خلاف بسیاری از بیماریهای پوستی با جوش، قرمزی، کهیر یا خارش شدید ظاهر نمیشود. گرچه، اغلب مبتلایان به این بیماری میدانند که باید پوست سر، گوشها و صورت خود را از نور مستقیم آفتاب دور در امان دارند. به علاوه، پوست بی مو به سرما نیز حساستر خواهد بود. با در نظر گرفتن سن و میزان ریزش مو، درمانهای گوناگونی برای مهار حملات سیستم ایمنی و یا تحریک فولیکولهای مو وجود دارد.
متدهای درمانی به خصوص، برای افرادی که کمتر از 50 درصد موهای خود را از دست دادهاند، متفاوت است. متخصصان برای بیمارانی که بیش از 50 درصد موی سر یا قسمتهای دیگر بدنشان را از دست دادهاند، داروهای خوراکی و تزریقی توصیه میکنند. گرچه احتمال دارد این داروها برای همهی این بیماران مثمرثمر واقع نشود. درنتیجه، پیش از مصرف دارو توصیه میشود دربارهی عوارض و فواید این داروها با پزشک متخصص مشورت نمایید.
عوامل موثر بر ریزش سکهای مو
ژنتیک
درصورتیکه پدر یا مادر به ریزش موی سکهای یا هرگونه مشکل خود ایمنی دیگری مانند SLE, RA دچار باشند، شما نیز به احتمال زیاد ممکن است آن را تجربه نمایید.
مراقبت از پوست
استفاده از مواد شیمیایی مضر از طریق برخی شامپوها یا رنگ کننده های مو، از آنجا که بر روی ریشه مو اثر خواهند داشت، میتواند از علل به وجود آمدن ریزش موی سکهای شود.
بیشتر بخوانید: کمبود کدام ویتامینها باعث ریزش مو میشود؟
استرس
بودن در معرض هرگونه شرایط محیطی و یا روحی نامناسب، بر ریزش مو اثر بسزایی دارد. استرس و در کنار آن استفاده از داروهای ضد استرس، احتمال وقوع این اختلال خود ایمنی را بیشتر خواهد کرد. در هنگام استرس و برای رفع آن، بدن هورمون کورتیزول ترشح کرده که این هورمون، سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار داده و به دنبال آن این بیماری پدیدار میشود.
عفونتهای ویروسی
از آنجا که سیستم ایمنی بدن تا رفع ویروس، بسیار فعال است، ممکن است فولیکولها را به اشتباه ویروس تشخیص داده و به آنها حمله کند.
کمبود ویتامین D
بنابر بررسیهای انجام شده، کسانی که از کمبود ویتامین رنج میبرند، پس از مدتی به ریزش موی سکهای مبتلا شدهاند.
سایر بیماریها
اگر به این بیماری مبتلا شدهاید، احتمال دچار شدن به بیماریهای خود ایمنی دیگری از قبیل اختلالات تیروئید، کمخونی و یا Vitiligo، بیشتر خواهد بود. در صورت بروز این واقعه و داشتن ۲ یا چند بیماری خود ایمنی، شدت ریزش مو بسیار چشمگیر خواهد شد.
آیا ریزش موی سکه ای خطرناک است؟
ریزش موی سکه ای نوعی از بیماریهای واگیر دار نبوده و از لحاظ جسمی بیماری شدیدی را در افراد به وجود نخواهد آورد. گرچه احتمال دارد اغلب افراد از نظر روحی به سختی با این مسئله روبرو شوند. برای بیشتر افراد، ریزش موی سکه ای آسیب های روحی شدیدی را به دنبال خواهد داشت. در نتیجه درمان این اختلال هم از نظر جنبه ظاهری و هم مسائل روحی مرتبط با آن بسیار مهم است.
سخن پایانی
انواع مختلفی از ریزش مو وجود دارد که هر کدام به علل خاصی پدیدار میشود و از الگوی خاصی پیروی میکنند مانند ریزش موی هورمونی، ناشی از تغذیه بد، استرس، ژنتیک و … یکی از انواع ریزش مو، ریزش موی سکه ای است که میتواند در موی سر و ریش و دیگر نقاط بدن ظاهر شود و شکل بدی برای افراد ایجاد کند.