یکی از شایعترین عارضهها در بین خانمها و آقایان لکهای صورت است که دغدغهی بسیاری از افراد به ویژه در نوجوانان و جوانان بشمار میآید. لکهای صورت در انسانها میتواند به دلایل مختلفی مثل، ماهگرفتگی، آفتابسوختگی، لک بجا مانده از آکنهها یا لکهایی که بهصورت ژنتیکی هستند، به وجود آیند. گاهی این لکهها خودبهخود به وجود میآیند و ناپدید میشوند؛ مانند لکهای موضعی که بروی بدن نوزادان هنگام به دنیا آمدن آنها رخ میدهد و به مرور از بین میروند؛ البته باید به نکته توجه داشت که نباید این لکها را نادیده گرفت؛ چرا که ممکن است آن لکهها نیاز به درمانهای خاص پزشکی داشته باشد و ما از آن آگاه نباشیم.
دلایل اصلی ایجاد لک در صورت
تولید زیاد چربی از دلایل اصلی به وجود آمدن لک در صورت به حساب میآید. پس از ترکیدن آکنه و از بین رفتن جوش، جای آنها بهصورت لک روی صورت باقی میماند، مسدود شدن منافذ پوست با سلولهای مرده و چربی زیاد، منجر به آکنه و سپس لک در صورت میشود. اگر تجمع چربی و مسدود شدن منافذ در لایههای بالایی اپیدرم رخ دهد، جوشهای سرسیاه در پوست ظاهر میشوند؛ اما در صورتی که تجمع سلولهای مرده و چربی در لایههای داخلی پوست رخ دهد، آکنه در پوست پدید میآید. فاکتورهای بسیاری در ایجاد جوش و آکنه در صورت دخیل هستند؛ ژنتیک فرد، تغییرات هورمونی، استرس و فشارهای روحی و روانی، تغذیه و عفونتها مهمترین عوامل مؤثر در این زمینه هستند.
راههای از بین بردن لک صورت
راهکارهایی برای از بین لکهای صورت وجود دارد که عبارتند از:
- سرکه سیب
- کمپرس گرم
- کمپرس سرد
- ژل آلوئهورا
- استفاده از خیار
- استفاده از لیمو
- استفاده از عسل
- آب گوجه فرنگی
- بخور دادن صورت
- استفاده از سفیده تخم مرغ
چگونه از ایجاد لک های پوستی جلوگیری کنیم؟
همانطور که میدانید پیشگیری بهتر از درمان است. مراقبت از پوست باید به صورت روزانه و روتین، انجام شود. مصرف انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز پوست، می تواند به داشتن پوستی زیبا کمک کند. در زیر نکاتی جهت پیشگیری از ایجاد لکها بیان کردیم:
- از ماسک های خانگی و طبیعی استفاده کنید.
- برای شستن و تمیز کردن بدن از صابون استفاده نکنید.
- مخصوصا برای تمیز کردن صورت خود از ژل شستشوی صورت استفاده نمایید.
- در طول شبانه روز، به مقدار کافی آب بنوشید و اجازه ندهید که میزان آب بدنتون کم شود.
- سعی کنید کم تر در برابر نور آفتاب قرار بگیرید و حتما از کرم های ضد آفتاب استفاده نمایید.
- استرس خود را کاهش دهید. استرس عامل اصلی بسیاری از مشکلات پوستی و بیماری هاست.
- دو روز در میان حتما دوش بگیرید و از دوش گرفتن با آب داغ خودداری نمایید. سعی کنید با آب ولرم دوش بگیرید.
- از خشک شدن پوستتان جلوگیری کنید و برای پیشگیری از خشک شدن پوست از کرم های آبرسان و مرطوب کننده استفاده نمایید.
بیشتر بخوانید: راه های از بین بردن خط لبخند
انواع لکهای صورت
- آکنه
- ملاسما
- کک و مک
- لکه های پیری
- لکه های آفتابی
- لک ناشی از بیماری های مختلف
راه های پزشکی درمان لک صورت
میکرودرم ابریژن
میکرودرم یک دستگاه فوقالعاده است که با فشار تنظیم شده با سطح پوست در تماس قرار میگیرد. پزشک متخصص به وسیله یک ابزار خاص، لایه خارجی پوست را از بین می برد و با تحریک پوست سبب تولید کلاژن می شوند. میکرودرم با فواصل کوتاه قابل تکرار است.
میکرونیدلینگ
یکی دیگر از از روش های مدرن جهت از بین بردن لک صورت، میکرونیدلینگ است. این دستگاه دارای سوزن های بسیار ریزی میباشد که به ورود آن به پوست القا کلاژن می گویند. میکرونیدلینگ سبب ترمیم پوست و کلاژن سازی می شود و همچنین باعث ضخیم شدن پوست میشود. عمل میکرونیدلینگ حدود نیم ساعت زمان میبرد. پس از میکرونیدلینگ پوست دچار جراحتی نخواهد شد و فقط حسی شبیه به آفتاب سوختگی احساس میشود.
لیزر CO2
از سریع ترین راهها جهت از بین بردن لک صورت به وسیله لیزر، استفاده از لیزر CO2 است. این لیزر علاوه بر تاثیر بر لکها، سبب جوانسازی و روشن شدن رنگ پوست می شود. اشعه هایی که در این لیزروجود دارد باعث افزایش تولید کلاژن سازی میشود. برای انجام این روش حداقل تا دوماه باید از آفتاب مستقیم خودداری کنید. عمق این لیزر کم است و فقط می تواند به سطح پوست نفوذ کند. دوره نقاهت این لیزر بین ۴ الی ۷ روز است و تورم در این لیزر متداول است.
ویتامین C
مصرف مرتب از ویتامین C می تواند به از بین رفتن جای آکنه کمک کند. ویتامین C یا اسید اسکوربیک می تواند به طور چشمگیری تولید کلاژن را در پوست تسریع کند، سلول های آسیب دیده را ترمیم کند و لکه ها و جای جوش های پس از التهاب را روشن کند و رنگ پوست را یکدست نشان دهد. ویتامین C را می توان به صورت قرص برای از بین بردن لک صورت استفاده کنید یا آن را به صورت سرم روی پوست خود ماساژ داد. برای اثر بخشی زودتر و سریع تر سرم ویتامین سی، می توانید آن را با میکرونیدلینگ ترکیب نمایید.
پمادها و کرم های روشن کننده
پمادها و کرم های روشن کننده دارای موادی روشن کننده پوست هستند. این پمادها را باید به مدت چند ماه به طور مرتب مصرف کنید تا موجب رفع لکهای پوستی شوند. برخی از این محصولات لایه بردار هستند و به پیلینگ صورت شما کمک می کنند. برخی دیگر نیز حاوی آنتی اکسیدان های مفید و موثر برای روشن کردن پوست هستند و بدین صورت سبب از بین رفتن لکه های پوستی میشوند.
بیشتر بخوانید: بهترین سن برای تزریق بوتاکس
کرایوتراپی
کرایوتراپی یا سرما درمانی با استفاده از گاز نیتروژن مایع انجام میپذیرد. یک جلسه کرایوتراپی ۲ الی ۳ دقیقه زمان میبرد. این درمان در نواحی تیره پوست انجام می شود و سبب روشن شدن پوست میشود.
لایه بردار شیمیایی
می توان از انواع ماسکهای لایه بردار خانگی برای درمان لک های پوستی استفاده نمود. انجام لایه برداری شیمیایی در کلینیک بسیار ایمن تر و آسان تر از خانه است. این فرآیند شامل استفاده از یک لایه محلول شیمیایی بر روی پوست است. لایه برداری شیمیایی به از بین بردن لایه های آسیب دیده و مرده پوست کمک می کند تا لایه ای تازه و جدید از پوست ظاهر شود. لایه برداری به طور چشمگیری شدت اسکار آکنه حفره دار را کاهش می دهد. رایج ترین روش لایه برداری پوست، اسید تراپی پوست با اسید سالیسیلیک و گلیکولیک است.
سخن پایانی
در این مقاله انواع مختلفی از درمانها و روشها جهت از بین بردن لکهای صورت را بیان کردیم که هر کدام به صورتی خاص برای درمان لک موثر هستند. توصیه میشود قبل از انجام هر درمانی، با پزشک متخصص خود مشورت نمایید. پزشک متخصص در ابتدا نوع لک پوست شما را و همچنین میزان شدت آن را بررسی و تشخیص می دهد. سپس پزشک با توجه به نوع لک و نیاز پوستتان درمان را برای شما شروع می کند.