جوش کمر به صورت برجستگی در قسمت کمر ظاهر میشود. این زائده ها قرمز، سر سفید یا سر سیاه هستند. گاهی اوقات هم با زگیل ها اشتباه گرفته شده که می توانند برای فرد آزاردهنده و دردناک باشند. جوش زمانی در کمر ایجاد شده که چربی، کثیفی، سلول های مرده پوست و باکتری ها منافذ پوست را مسدود کنند.
چگونه از شر جوش کمر و پشت خلاص شویم؟
جوش یا آکنه از شایع ترین بیماری پوستی در بین افراد است. این بیماری میتواند باعث جوش سرسیاه، سرسفید و جوش کمر شود. همانطور که میدانید به طور معمول آکنه در سن بلوغ آغاز می شود و تا اواخر نوجوانی یا اوایل دههی بیست خود به خود از بین می رود. گرچه در برخی افراد ممکن است تا اواخر دههی بیست یا حتی بعد از سی سالگی ادامه یابد.
بیشتر بخوانید: چگونه لک های صورت را از بین ببریم؟
جوش کمر نشانه چیست؟
آکنههایی که در پشت کمر و شانه ها ظاهر میشوند معمولاً با فعالیت های ورزشی مرتبط هستند که با افزایش تعریق و اصطکاک ناشی از وسایل و لباس های ورزشی به وجود میآیند. انواع عارضه هایی که با ایجاد جوش در کمر آغاز شده و به عنوان سر منشا در نظر گرفته می شوند.
انواع جوشهای کمر
جوشهای سر سفید
نام دیگر جوشهای سر سفید کومدونهای بسته نیز هست. هنگامی جوشهای سرسفید ظاهر میشوند که یک فولیکول مسدود شده بسته و زیر پوست فرد باقی بماند و یک برجستگی سفید در سطح پوست به وجود آورد.
جوش های سرسیاه
زمانی که یک فولیکول مسدود شده روی سطح پوست فرد سر باز میکند، یک جوش سرسیاه به وجود میآید که آن را کومدون باز نیز مینامند. ظاهر نوک سیاه دانه های سر سیاه به دلیل واکنش بین سبوم و هوا است، نه به این علت که خاک فولیکول شما را پر کرده است.
پاپول
ضایعات آکنه ای که به شکل برجستگی های صورتی کوچک روی پوست پدید میآیند و اغلب حساس هستند، پاپول نام دارند. پاپول چرک نداشته و زمانی ایجاد می شود که فولیکول موی مسدود شده ملتهب شود.
ندولها
ندول ها هنگامی ظاهر میشوند که باکتری نیز در فولیکول مو گیر کند. این ضایعات در عمق زیر سطح پوست فرد به وجود میآید، جایی که سفت می شود و یک گره بزرگ و دردناک را شکل میدهد. محل عمیق تر ضایعه سبب آسیب بافتی و در نهایت پاسخ التهابی می شود.
پوسچول
جوشهای عادی یا پوسچول یک پاپول پر از چرک سفید یا زرد با پایه قرمز شده است. همچنین این ضایعات ناشی از التهاب در فولیکول مو مسدود شده است. جمع شدن گلبول های سفید خون سبب آن میشود که پوسچول با چرک مملو شود.
کیستها
این نوع از جوشها ضایعات آکنه بزرگتر و مملو از چرک هستند که وقتی باکتری در فولیکول مو اسیر میشود نیز ایجاد می شود. با آکنه کیستیک، عفونت عمیقتر به پوست گسترش یافته و در نهایت سبب ایجاد یک توده دردناک میشود که میتواند منجر به ایجاد اسکار دائمی شود.
درمان و از بین بردن جوش کمر
به طور معمول آکنه خفیف در کمر را می توان به آسانی در خانه درمان کرد. اما میبایست موارد زیر رعایت شوند:
- هرگز به ساختار جوش آسیبی نرسانید یا به عبارتی دیگر از ترکاندن جوش پرهیز نمایید. میتوانید با بیرون راندن جوش ها به پوست خود آسیب برسانید. فشار دادن یا ترکاندن جوشها نیز می تواند سبب زخم شدن جوش کمر شود که می تواند شدید باشد. ترکیدن این زائده ها جوشهای عفونی را به همراه دارند.
- همواره سعی کنید پوست خود را تمیز نگه دارید. از یک شوینده بدن بدون روغن استفاده نمایید که غیر کومدوژنیک باشد. به این معنی که منافذ شما را مسدود نمی کند. پس از فعالیتهای ورزشی دوش بگیرید و لباس تمیز بپوشید. از مواد شوینده قوی برای از بین بردن زائده های بدن استفاده نکنید. زیرا اسکراب می تواند آکنه را وخیم تر کند.
- میتوان از کرم ها، ژل ها و پاک کننده های موضعی کمک گرفت. محصولات بنزوئیل پراکسید می توانند آکنه پشت را اژ بین ببرند. هنگام استفاده از پاک کننده بنزوئیل پراکسید، اجازه دهید دارو تا پنج دقیقه روی جوش ها باقی بماند و سپس آن را شستشو دهید. همچنین میتوانید یک ژل رتینوئید یا برچسب آکنه را امتحان کنید که داروی اسید سالیسیلیک را طی چند ساعت در زیت آزاد میکند.
- همیشه از ملحفه های تمیز استفاده نمایید. استفاده از حوله، ملحفه و روبالشی تمیز بسیار حائز اهمیت است تا باکتری ها تجمع نکنند. توصیه میشود حتما یک بار در هفته ملحفه و حوله خود را با مواد شوینده بشویید.
- در صورتی که پشت سر باقی ماند یا دوباره عود کرد، به متخصص پوست مراجعه کنید و معاینه شوید. آنها ممکن است سایر محصولات مراقبت از پوست را برای درمان آکنه شدید پیشنهاد کنند. امکان دارد به آنتی بیوتیک یا سایر داروهای خوراکی نیاز داشته باشید.
چگونه از بروز جوش کمر جلوگیری کنیم؟
لباس های ورزشی تنگ و چسبان که سبب حبس شدن ذرات عرق روی پوست پشت و بسته شدن منافذ می شود، پوست را مستعد بروز آکنه میکنند. پوشیدن لباسهای گشاد به خصوص هنگام ورزش های سنگین می تواند مثمرثمر باشد.
بیشتر بخوانید: روتین مراقبت از پوستهای جوش دار
سخن پایانی
اغلب افراد در دوران نوجوانی آکنه را تجربه میکنند که در بیشتر به صورت خود به خودی از بین میرود. همچنین برخی روش ها وجود دارد که جوش را درمان نمیکند، ولی بروز بیماری را به حداقل میرساند و سپس پیشگیری از بروز آن میشود. گرچه پیشنهاد میشود درصورت نتیجه نگرفتن از روشهای فوق حتما به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه نمایید.