همه چیز درباره انجام تست آلرژی؛ تستهای آلرژی به منظور تشخیص عواملی که باعث بروز حساسیت در افراد میشوند، انجام میشوند. در صورتی که پاسخ تست آلرژی منفی باشد، به این معنی است که شما به ماده مورد نظر حساسیت ندارید. همچنین، در صورتی که پاسخ تست آلرژی مثبت باشد، به این معنی است که شما به ماده مورد نظر حساسیت دارید. با این حال، باید به خاطر داشت که پاسخ مثبت تست آلرژی و ابتلا به آلرژی، نشان دهنده واکنش شدید بدن به آن ماده نیست.
آلرژی چه زمان رخ میدهد؟
آلرژی به معنای واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن در برابر مواد مختلف محیطی است. برای مثال، گرده گل معمولاً بیضرر است، اما ممکن است در برخی افراد واکنش آلرژیک ایجاد کند. این واکنشها میتوانند باعث علائمی مانند این موارد شوند:
- آبریزش بینی
- عطسه کردن
- سینوسهای مسدودشده
- خارش و آبریزش از چشمها
تست آلرژی چیست؟
تستهای آلرژی به عنوان ابزاری برای شناسایی عوامل بروز حساسیت در افراد توسط پزشکان استفاده میشود. این آزمایشها به پزشکان کمک میکنند تا بفهمند کدام مواد باعث واکنش سیستم ایمنی فرد میشود. عواملی مانند کپک، گرده و شوره حیوانات خانگی میتوانند باعث حساسیت در برخی افراد شوند. همچنین، برخی افراد ممکن است نسبت به نیش زنبور عسل یا لاتکس واکنشهای آلرژیک داشته باشند. افرادی که به آلرژی غذایی مبتلا هستند، ممکن است نتوانند بادام زمینی، شیر یا سویا را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
چرا آزمایش آلرژی انجام میشود؟
بیش از 50 میلیون نفر در ایالات متحده آمریکا آلرژی دارند، به گفته کالج آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا. آلرژی تنفسی یکی از معمولترین نوع آلرژیها است و بیش از 40 میلیون آمریکایی با آلرژیهای فصلی و تب یونجه که در واکنش نسبت به گرده گل ایجاد میشود، مواجه هستند. سازمان آلرژی جهانی نشان داده که آسم سالانه منجر به مرگ 250،000 نفر میشود، اما با مراقبتهای ویژه میتوان از این تعداد مرگ جلوگیری کرد، زیرا آسم نوعی آلرژی است. با انجام آزمایش آلرژی میتوان مشخص کرد که شما نسبت به کدام گرده گل، کپک و یا سایر مواد آلرژی دارید. درمان آلرژی ممکن است نیاز به مصرف مواد دارویی داشته باشد و با متوجه شدن به این مساله، میتوانید از مواد حساسیتزا دوری کنید.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله آلرژی و حساسیت به بوتاکس را نیز مطالعه نمایید.
انواع تستهای آلرژی
تشخیص آلرژی و شناسایی آلرژن با استفاده از روشهای مختلف انجام میشود. پزشک بر اساس علائم بالینی و مواد حساسیتزای احتمالی، بهترین روش را انتخاب میکند. برخی از تستهای مورد استفاده برای تشخیص آلرژی عبارتند از:
- تست خراش پوستی (پریک)
در روش تست داخل پوستی، پزشک از یک سوزن مخصوص برای خراش سطح کوچکی از پوست ساعد استفاده میکند. در ابتدا، پزشک چند قطره از محلولی که حاوی 10 تا 50 آلرژن بالقوه است روی پوست شما قرار میدهد و سپس از وسیله سوزنی شکل برای خراشیدن ناحیه استفاده میکند. این کار موجب میشود که مایع به پوست نفوذ کند. اگر مبتلا به آلرژی باشید، واکنشهایی مانند قرمزی و تورم به طور معمول در عرض 15 دقیقه پس از آزمایش ظاهر میشوند. با استفاده از این تست، میتوان انواع آلرژیهای فصلی، غذایی و پنیسیلین را بررسی نمود.
- تست داخل پوستی
در صورتی که نتایج تست پوستی پریک منفی یا مبهم باشد، ممکن است پزشک تصمیم به انجام تست داخل پوستی بگیرد. در این روش، مقادیر کمی از آلرژن به لایه بیرونی پوست شما (اپیدرم) تزریق میشود و حساسیت به محرکهای موجود در هوا، داروها و نیش حشرات بررسی میشود.
- پچ تست
جهت تشخیص عامل درماتیت تماسی، از آزمایش پچ تست استفاده میشود. در این آزمایش، پزشک چند قطره محلول حاوی ماده حساسیتزا را روی پوست دست فرد قرار میدهد و سپس ناحیه را با پچ (شبیه به بانداژ) میپوشاند. فرد باید به مدت ۴۸ تا ۹۶ ساعت پچ را بر روی پوست نگه دارد. پس از سپری شدن زمان مقرر، فرد باید به مطب برگردد تا پچ برداشته شود و واکنشهای پوستی بررسی شود.
- آزمایش خون (IgE)
جهت انجام آزمایش آلرژی، یک نمونه خون از فرد دریافت میشود و به آزمایشگاه ارسال میشود تا سطح آنتیبادی IgE اندازهگیری شود. در صورتی که سطح آنتیبادی IgE بیشتر از حد معمول باشد، فرد مبتلا به آلرژی است.
- تستهای چالشی
تست آلرژی غذایی یا دارویی تحت نظارت مستقیم پزشک ایمونولوژی و آلرژی انجام میشود. در این تست، شخص مشکوک به آلرژی، مقدار اندکی از یک آلرژن را میبلعد. اگر فرد به ماده غذایی یا دارو حساسیت داشته باشد، واکنشهای آنافیلاکسی در وی ظاهر میشوند. با توجه به اینکه مقدار ماده حساسیتزای بلعیدهشده بسیار اندک است، واکنشهای آلرژیک در این تست خفیف هستند. اما در صورت شدید بودن واکنش، پزشک به سرعت اپینفرین را جهت متوقف شدن واکنشها تزریق مینماید.
آمادگی برای انجام تست آلرژی
پیش از انجام تست آلرژی پوستی، پزشک سوالاتی را درباره سابقه پزشکی و نشانههای حساسیت شما و متد معمول جهت درمان آنها میپرسد. جوابهای مرتبط به پزشک کمک خواهد کرد تا بداند آیا سابقه آلرژی در خانواده شما وجود دارد یا خیر. پزشک جهت بررسی موارد بیشتر معاینه ای فیزیکی انجام خواهد داد.
پیش از انجام تست آلرژی داروهایی که مصرف میکنید را برای پزشک بازگو نمایید. برخی داروها واکنشهای آلرژیک را سرکوب مینماید و از به دست آوردن نتایج دقیق مانع میشود. برخی داروها نیز ریسک بروز عوارض آلرژیک شدید را بالا میبرد. همانطور که دفع داروهای مختلف از بدن سرعت متفاوتی دارد پزشک ممکن است قطع مصرف برخی داروها را تا 10 روز توصیه کند. (فیلر دمور اولترا پلاس 1 سی سی اورجینال)
سخن پایانی
در طول تست آلرژی پوستی، پوست با عوامل آلرژی زا (آلرژن) در تماس قرار میگیرد و سپس نشانههای واکنش حساسیتی قابل مشاهده خواهد بود. با توجه به سابقه پزشکی، تست آلرژی میتواند تایید کند که آیا ماده خاصی که پوست در معرض آن قرار گرفته است، موجب بروز علائم حساسیت شده است یا نه.